Pages

29 Aralık 2012 Cumartesi

Sille...


Konya'nın eskilerinden günümüze kalan bir ilçesi :Sille. Konya'ya 8 km uzaklıkta bulunan Sille ilçesi eski Rum ve Ortodoks Türklerinin yerleşim yerlerindenmiş. Rum izlerini görmek hala mümkün.



Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuş. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarından biri olan Ak Manastır bu köyde ve yaklaşık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiş. Şu anda  
Askeri alan sınırları içerisinde bulunduğundan ziyarete kapalı.

Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena Kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371'de inşa ettirilmiş.



 Buram Buram tarih kokan bir yer Sille. Şimdi Belediye çalışmalarıyla daha bi güzelleşti, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Özellikle Rumlardan kalma yapılar çok dikkat çekiyor burda. Dağlık bi alanda bulunuyor ve dağların içinde bir çok mağara var. O mağaraların içinde ise Rum kalıntıları daha bir göze çarpıyor. Buraya ilgi öyle çok ki, bazı eski taş konaklar cafe, köy kahvaltısı mekanları ve restorana dönüşmüş. Çokta iyi olmuş. Sille Konağında içerisi antikalarla dolu ve Türk sanat müziği eşliğinde köy kahvaltısı yapmak çok huzuru verici. Konya'ya gelipte burayı görmeden giden yoktur sanırım. Küçük şirin bir köy. Köyün girişinde ise yine eskilerden kalma cumbalı Türk hamamları var. Şu an aktif mi bilmiyorum ama görüntü olarak çok şirinler. Ayrıcaaa "Tek Türkiye" ve "Şefkat Tepe" gibi dizilerin birçok bölümü burada gerçekleşti ve ara ara yine çekimler devam ediyor. Bu yüzden gittiğinizde dizi ekibinden birilerini görmeniz olası.(tabii izleyenler ve bilenler için :))











Sille evleri resimlerde görüldüğü gibi genel de bu tarzda. Taş evler o kadar güzel ki... İçlerini gezmeyi çok isterdim ama malesef öyle bir şansım olmadı :)




 Bu da evlerin arasından dar sokaklardan geçerek gittiğiniz ve gizemli yolların verdiği garip bi hisle nereye çıkacak acaba diye düşünmekten kendinizi alamadığınız ve gördüğünüzde hakkaten değdiğini düşündüğünüz Romalılardan kalma Şeytan Köprüsü...

Burası görüldüğü gibi tam bir taş köprü. Adına neden Şeytan Köprüsü denmiş, çok merak etsem de sanırım konumu gereği bu ismi vermişler diye düşünüyorum. O kadar yüksek ki ve kenarlarındaki kayaların zamanla aşınmasıyla dik bi hal aldığını da düşünürsek, tırmanmak yürek ister :) Tabi bizim arkadaşlardan köprüye çıkma cesaretini gösteren oldu :)

Sille'ye giderken kesinlikle elinizde bir fotoğraf makinası olmalı, çünkü gördüklerinizi belgelemek hissi o kadar yayılıyor ki insanın içine, makinası olmayanlar pişman olabilir benden söylemesi :)))


2 yorum:

  1. sille çok güzel farklı bir yerdi,ben konyada okudum merkezde de sille diye bir yer var ben orda yaşadım 4 yıl boyunca sille köyüne de bir kez gezmeye gitmiştik çok otantik bir yer.hatta o zamanlar tek Türkiye diye bir dizi çekiliyordu orda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konya'da öğrenci olmak çok güzeldir, şanslıymışsınız :) Hangi yıllarda Konyadaydınız acaba? Hala ara ara Tek Türkiye çekimleri yapılıyor diye biliyorum, yukarıda da yazmıştım. Şu anda restorasyon yapılıyor çok daha güzel oluyor Sille Köyü..

      Sil