Pages

27 Aralık 2012 Perşembe

Konya Turu



Gel, gel, ne olursan ol yine gel,

ister kafir, ister mecusi,

ister puta tapan ol yine gel,

bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,

yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel… 

Hz. Mevlana

Mevlana şehrinde olupta Konyayı es geçmek olmaz sanırım... Ne kadar değerini bilemesekte, Konya bambaşka bir şehir... Huzur dolu, aşk dolu, tarih dolu... Mevlana müzesi başta olmak üzere bir sürü müze, kalıntı, türbe, görülmesi gereken birçok değer var. Konya sokaklarında gezerken her tarzda, her türde, her milletten insan görebilirsiniz. Japonu, Çini, Türkmeni, İngilizi, Fransızı daha birçok ülke insanı Mevlana'nın "ne olursan ol yine gel" sözünü göz ardı etmeden gelip görüyorlar Konyayı, Mevlanayı.. İyi de ediyorlar, hakikaten görülmesi gereken bir şehir Konya. Boşuna dememişler, "Gez Dünyayı,Gör Konyayı". 

 Büyük Selçuklu Döneminden kalma, eskiden Selçuklu Sarayı olarak bilinen yapıdan arta kalanlar... Şu anda Konya'nın meşhur Alaaddin Tepesinin üzerinde bulunan Alaaddin Camii'nin aşağısında bulunuyor. Tarihi kazılar devam ediliyor fakat Saray'dan ancak bu kadarı ayakta tutulabilmiş.



Görüldüğü gibi büyük yapı Alaaddin Keykubat Camii ve alt tarafta Selçuklu Sarayı. Alaaddin tepesi üzerinde bulunan tarihi yapılar bunlar. Alaaddin Keykubat Camii'de mutlaka görülmeli, bahçesinde ilginizi çekebilecek anıtlar, türbeler var ve tabi ki enfes Konya manzarası...





Kültür Park eski adıyla Konya Fuarı. Özellikle yazın rengarenk çiçeklerle, ilkbaharda gösterişli laleleriyle dikkat çekici bir güzelliği yansıtıyor. Su sesleriyle birlikte gelen huzur,insanı öyle rahatlatıyor ki... Tam anlamıyla bir Kültür Parkı burası. Bahçesinde tarihi bir çay bahçesi ve kafeteryalar var.








Halk kütüphanesi de Kültür Park sınırları içerisinde. Yeni düzenlenmiş haliyle oldukça gösterişli ve ilgi çekici. Dolayısıyla ilgi de yoğun. Sistemli bir kütüphane, Konya'ya yolunuz düşerse görün derim.

Ve birde konserler-etkinlikler için büyük bir amfi bulunuyor. Yaz
 dönemi neredeyse her gün bir konser var, Konya Etkinlikleri çerçevesinde yerel ve bilinen müzisyenler gelip konserler veriyorlar, halk oyunları, çeşitli spor dalları, çocuk grupları ve daha bir çok çeşitli aktiviteler yapılıyor burda. Ayrıca Ramazan boyunca çeşitli ilahi grupları, şiir dinletileri, söyleşiler gerçekleşiyor. yani Konya'nın Kültür günleri baya renkli :)

Burası da Konya'nın en büyük ve en meşhur camiilerinden biri. Hacıveyiszade Camii... İhtişamlı görünüşü ve merkezi konumundan dolayı yoğun ilgi hakim...

Üçer şerefeli iki minaresi var ve üç katlı bir camiidir. Özellikle Cuma namazlarında ilk tercih olarak bilinir. Kandiller için özel programlar düzenlenir ve kandillerde akın akın kadın erkek camiilere koşar.


Yanında Konya İl Müftülüğü bulunuyor. Büyükşehir Belediyesinin de karşısında. Turistlerin de meşhur uğrak yerleri arasındadır. İçerisine girdiğiniz anda o hissettiğiniz duygunun bi adı yok, öyle güzel ki... Ortadaki kocaman avizeden gözlerini alamıyorsunuz. Tavsiyedir ;)


Bunlar Konya'nın sadece küçük bi kısmı, daha o kadar çok ki anlatılması gereken, belki başka sefere :)





2 yorum:

  1. Bu post nerdeyse 1 yıl önce yazılmış ben daha yeni keşfediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yeni başlamıştım yazmaya. İlk yazılarımdan bu da :) Sille yazılarımda var bakabilirsin :)

      Sil