Pages

30 Aralık 2013 Pazartesi

Başkalarının Hayatı


Film tür olarak dram diyebiliriz. Politik gerilim de denilebilir.

Berlin Duvarı'nın kenti ikiye böldüğü dönemde, Doğu Almanya'da geçen bir film. İktidar, meşrutiyetini devam ettirebilmek için ülke genelinde  istihbarat servisi kurar.  Yüzbaşı Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) bu birim içerisinde önemli bir pozisyondadır ve Bakan tarafından bir sanatçıyı takip etme görevine atanır.

Sanatçı, ülkede rejim karşıtı olarak düşünülenlerden biridir. Fakat yüzbaşı Gerd gözetlediği tiyatro yazarının rejime karşı gelmediğini, şüpheli herhangi bir harekette bulunmadığını görür ve bu görevin altında başka bir amacın yattığını fark eder. Yazarın hayatına her gün biraz daha fazla girer ve yaptığı işten pişmanlık duymaya başlar. Zamanla yazara bile fark ettirmeden yardımlarda bulunur ve bu sayede aralarında gizli bir dostluk kurulur...

Alında bu film politik rejim eleştirisinden daha çok, kişilerin ruh hallerini derinlemesine inceleyen ve karakter tahlilleri yapan bir film. 

En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü'nü ve aynı dalda BAFTA, Bodil ve César Ödülleri'ni kazandı. Bunlardan başka çeşitli yarışma ve festivallerde filme 58 ödül daha verildi. "Başkalarının Hayatı" IMDb'nin en iyi 250 Film listesinde bulunmakta ve sıralamada üst sıralarda yer almaktadır. [Kaynak]

































8 yorum:

  1. çok etkilenmiştim izlediğimde!

    YanıtlaSil
  2. hatırlamadım ama ismini hatırladım.
    alman filmi. izlerim.
    bak, dün yazdığım alman filmi de çok iyiydi.
    goodbye lenin.
    bi de gluck var mutluluk yeni alman filmi o da çok iyi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet güzel bir alman filmi. izle seversin sen :)
      dur bakıyım, sen söylüyorsan iyidir mutlaka :)
      mutluluk duymuştum, hımm bi bakıyım. Bu ara filmlerle sıkı dostluk içindeyim :)
      :)

      Sil
  3. Çok etkileyiciyse bende izliyim, merak ettim, konusu akıcıdır herhalde, yoksa çabuk sıkılıyorum ben :)
    Kahve tadında bir yıl olsun, mutlu yıllaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan psikolojisiyle de alakalı olunca ben çok etkilendim. İzlersen iyi olur. Konu bakımından çok akıcı değil ama dikkatin dağılmıyor hiç. Sıkılmazsın yaa :)
      Kahve tadında ahhh, mis mis. Çok teşekkür ederim canım, sana da dondurma tadında bir yıl olsun o zaman :)

      Sil
  4. Izlemedim, izlemeliyim. Iyi ki yazıyorsunuz izlediklerinizi kesinlikle düşünmek zorunda kalmıyor insan film alırken. Bugün kitap alırken yine sizlerin tavsiyelerini değerlendirdim.
    Sevgilerimle
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yorumların çok faydası oluyor kesinlikle. Ben küçük not defterime yazıyorum izlenecek beğenilen filmleri ve okunacak kitapları. Alacağım zaman direk o listeyle gidiyorum, seçiyorum aralarından. Kesinlikle çok faydası oluyor.
      Yeni kitaplar ha, hadi bakalım merakla bekliyorum hemen yaz da okuyalım :)
      Sevgiler canım :)

      Sil