Pages

2 Temmuz 2013 Salı

Karaman'ın Koyunu :)

   Karaman eski adıyla Larende... Tarihi kültürümüzün önemli bir parçası olması bakımından görülmesi gerekilen yerlerden biri... Karamaoğulları Beyliğinin bir süre başkentliğini yapmıştır.

   Ünlü denizci Piri Reis Karaman'da doğmuş. Yunus Emre, Mevlana, Kazım Karabekir, Şair Ayni gibi bir çok Türk büyüğünü yetiştiren bir şehir Karaman... Küçük ama şirin bir yer.

   Herkesin bildiği gibi koyunu meşhurdur :) Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu derler :)

   Bizde Konya'dan trene atlayıp yaklaşık 3 saatlik bir süre zarfını değerlendirelim dedik Karaman'a gezmeye gittik üniversiteden en yakın arkadaşımla... Yetti mi 3 saat? Tabi ki yetmedi ama olsun, gezdik geldik işte :) Tren yolculuklarını da çok seviyorum zaten, özlemişim... Bol bol fotoğraf çektik yine.













     Karaman garını süslemişler, çok güzel olmuş, Türkçe Bayramı kutlamaları için bu süslemeler..

     Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277 yılında yayınladığı bir fermanla Türkçe'nin zaferini sağlamış ve bu fermanla "Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya" diyerek Türkçe'den başka dillerin konuşulup yazılmasını yasaklamıştır.  Her yıl Mayıs ayında bu tarz sülemelerle ve etkinliklerle Türkçe bayramı kutlanmaktaymış...






  Üstteki fotoğrafta görülen park, Atatürk Parkı. Ortada çok net olmasa da görünen bir Atatürk heykeli var :) Bu parkta genelde Karaman'ın emeklileri yaşlı amcalar oturup sohbet ediyorlar. Burası ayrıca çarşının başlangıcı olarak da görülebilir. Zaten çok küçük bir çarşısı var bir cadde üzerinde bütün dükkanlar.


   Burası da Atatürk Park'ının tam karşısında Türkçe Parkı. Pek bi özelliği yok, sadece dikilmiş olan anıt heykel ve küçük bir çay bahçesi. Fakat Karaman'ın Türkçe'nin başkenti olmasının bi sembolü olmuş bu parkta.




Bu yukarıda görülen yerler ise İsmet Paşa Caddesi olarak bilinen Karaman'ın merkezi yani çarşısı. Genellikle bütün bankalar ve mağazalar bu cadde üzerinde. Birde İstasyon Caddeleri var, onlarda küçük çarşılar :)


    Dolmuşları, turuncu beyaz görüldüğü gibi. Bu fotoğrafta Postane binasının önünde çekildi.


  Kuğulu Park yeni yapılmış. Bankaların karşısında, insanların gezerken dinlenebileceği küçük bir park bu da. Kuğular da renk katmış buraya, en çok çocukların yoğun ilgisi var tabi ki :)



    Yukarıda görülen cami Karaman Anıt Meydanı içeresinde bulunan Aktekke Camii. Caminin içinde Mevlana'nın annesi ve yakınlarına ait 21 tane taştan yapılmış sandukalı mezar bulunuyor. Mevlana'nın eşi Gevher Hatun'un da mezarı burada..

 
  Caminin karşısında yan yana 7 tane derviş hücresi bulunuyor. Bunlar küçük tek pencereli yerler. Medrese eğitimi yapıldığı dönemlere ait hücreler. Mevlevilik ile ilgili araştırma yapanlar varsa bilirler bu hücreleri..


 Burası da Karaman'ın sayılı çay bahçelerinden biri. Eski adıyla Alparslan Türkeş Parkı, yeni adını bilmiyorum :)  Öğrenciler için pek fazla alternatif olmadığından burası genellikle öğrencilerin mekanı oluyor.



   Oturup birer çay içip tavla atmadan gitmek olmaz değil mi ama :) Biz giderken hava çok güzel güneşliydi, gezimizin sonuna doğru hava kapanmaya başladı, biraz serindi açıkçası.


 Karaman'ın meşhur künefe salonu burası, Diyar Burma. Sahipleri Hataylı . Yediğim en güzel künefeydi, yanında bir kase antep fıstığı ve bir kase cevizle geliyor. İstediğin kadar dökebiliyorsun üzerine. Bol cevizli bol antep fıstıklı nefis bir Hatay künefesi :) Iımmm nefisti nefis :)


70. ilimiz olması babından kayıtlara geçsin diye çekilmiş bir fotoğraf bu da :)


       3 saat sonunda yorgun bir şekilde trende yerimizi aldık. Güzel bir gezi oldu, dönüşte kulaklar takıldı, yol boyu derin duygulara bürünüldü. Gezerken bizi engellemeyen yağmur dönüş yolunda eşlik etti.

     Tren yolcukları güzeldir denemeye değer emin olun....




14 yorum:

  1. Güzel bir gezi olmuş.Peki tavla sonucu? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) ya tabi ki ben yendim :) başka türlü olmazdı zaten :) şaka bi yana da inanın hatırlamıyorum :)

      Sil
  2. Kuğulu parkı çok beğendim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle çok büyük bi park değil sadece göründüğü kadar :) küçük ama şirin :)

      Sil
  3. aaaa hiç bilmiyodum.
    ne güzel yermiş.
    kuğulu park da var.
    trenle gidiliyo ha.
    not aldım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pek fazla bilinmiyor Karaman il olarak.
      Sonradan il oldu ya, bi de çok küçük.
      kuğulu park var evet, ama o da küçük :)
      konya-adana arasında kalıyo trenle konyaya 1 buçuk saat. adana da 3 saat diye biliyorum.
      notunu aldıysan gidersin ki sen :)

      Sil
  4. Çoook güzel
    :)

    Türkçe parkından haberdar değildim ve şu günlerimiz için çok anlamlı bir gezi ve anlamlı bir yazı olmuş..iyi ki böyle bir parkın varlığından haberdar oldum..
    :)

    Ellerine sağlık..
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet şirin ve güzel :)

      Türkçe Parkı yeni olmuş, eskiden farklı bi parktı ama çokta iyi olmuş bence. Karaman Türkçenin ana dil başkenti zaten. Sevindim bende senin adına, haberdar olmandan.

      Ne demek efendim :)

      Sil
  5. Karaman'a hep iş için gidiyorum. Otobüsle koştur koştur gidip geliyorum. Onun için hiç gezme vaktim olmadı maalesef. İnşaallah bi gün gezmek istiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karaman'ın benim için başka anlamları da var, o yüzden seviyorum ve özlüyorum hep. Küçük zaten 2 saatte gezersin yürüyerek hemde :) Bi daha ki sefere gezersin o zaman :)

      Sil
  6. Alparslan Türkeş Parkının adı hâlâ Alparslan Türkeş Parkı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişmiştir sanıyordum aynı olmasına sevindim. Anıları yadetmek adına :)
      Teşekkür ederim :)

      Sil